Door
op 23 apr 2021

Je voltijds engagement opkrikken in 2021-2022? Het kan via PROFO! 

Al enkele jaren is SONAR daar een prima recept voor. SONAR staat voor Samen Onderweg Naar ArbeidsRijpheid. 

Het traject beslaat 13u per week om aan de voltijds-engagementsvraag te voldoen en ambieert de jongeren te bereiken die nu (te) vaak door de mazen van het net glippen. Het groepsconcept kan lokaal volgens de noden ingezet worden en bestaat uit vier niet-lineaire en flexibel in te zetten pijlers: 

1. BOOST: sollicitatiegerichte en intensieve opleiding mét arbeidssimulatie
2. Time-in: persoonlijke ontwikkeling naar arbeidsbereidheid
3. PICTURE360: taalontwikkeling voor anderstaligen en taalzwakkeren
4. KOMPAS: groepsdynamische activiteiten, basisvaardigheden en competentieontdekking

Jongeren die op dit ogenblik geen toegang krijgen tot aanloopfasen, tewerkstelling of NAFT komen in aanmerking voor SONAR. Vermits dit potentieel over een heel diverse groep gaat gebeurt de praktische organisatie exclusief met en voor het centrum zodat er concreet met de begeleider en de jongeren een helder en haalbaar plan uitgewerkt kan worden op basis van een grondige intake. De trajectbegeleiding wordt geregeld op de hoogte gehouden van de evolutie en nauw betrokken bij het hele traject.

 Tom Rydant, directeur van GO! Talent getuigt:

 cidimage001.png@01D73610.809230C0

 SONAR is een groepsgebeuren waarin 6 tot max. 8 jongeren per groep terecht kunnen. Dit laat intensieve coaching toe en zorgt ervoor dat er op een veilige manier ook aan vrijwilligerswerk in groep kan gedaan worden.

Het traject beperken we meestal in de tijd. Daarbij kiezen we niet voorafgaandelijk voor een standaardduur. Dat zou de flexibiliteit in het gedrang brengen. We werken wel met maandelijkse SONAR-tafels. Op die tafels gebeurt de evaluatie en beslissen SONAR-coach en trajectbegeleiding over het verdere tijdspad. Of over de stopzetting en doorverwijzing. SONAR mag geen ‘parking’ vormen voor de jongeren, doorstroom naar andere fasen is een belangrijke doelstelling. 

SONAR wordt gefinancierd via de overdracht van lestijden i.f.v. lesvervangend aanbod ter ondersteuning van de leerling en bij voorkeur georganiseerd vanuit de schoolcampus.

Per schijf van minimum 9 overgedragen lestijden biedt PROFO een SONAR-begeleiding aan van 13u per week. De coach wordt samen met het CLW geselecteerd én gecoacht door PROFO. Uiteraard is er veel aandacht voor de specifieke lokale context en de schoolcultuur: SONAR is in de eerste plaats een dynamisch samenwerkingsverband.

We organiseerden ondertussen al in negen Centra voor Leren en werken dergelijke projecten, waar we telkens merkten dat het een absolute meerwaarde was om de jongeren te versterken en richting arbeidsmarkt te krijgen. De stap naar het NEC of naar vrijwilligerswerk en de doorstroom naar de aanloopfasen ging voor hen een heel stuk vlotter. Misschien is SONAR net datgene wat ook jullie Centrum nodig heeft? 

Interesse? Laat het ons weten en we komen graag langs met meer uitleg, voor een gedetailleerde en gepersonaliseerde voorstelling. Hier vind je wat extra informatie over ons project.

We horen jullie graag. Om het wat overzichtelijk te houden, contacteer je best jouw regioverantwoordelijke. Dat zijn Anke Van Bouwel voor de provincie Antwerpen, Karima Lakdim voor de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en voor Brussel en Claudia Labbadia voor Oost- en West-Vlaanderen.

[email protected]

[email protected]

[email protected]

 

Vriendelijke groeten.

 

Team PROFO