Persoonlijk Ontwikkelingstraject (POT)


OPGELET: dit project is niet langer actief. Voor onze actieve projecten verwijzen we door naar onze projectenpaginaEen Persoonlijke Ontwikkelingstraject is bedoeld voor jongeren die omwille van verschillende problemen (de spreekwoordelijke rugzak) moeilijk of niet kunnen schoolgaan of gaan werken binnen Leren en Werken. 

Even samengevat hoe het werkt: Jongeren worden aangemeld via het CLB en het centrum Leren en Werken waar ze ingeschreven zijn. Er vindt een rondetafelgesprek plaats tussen de CLB-begeleiding, de leerlingenbegeleiding, de ouders, de jongere en zijn coach om de stappen binnen zo'n POT te bespreken. Eens het traject van start gaat, is er 2-maandelijks overleg met alle betrokken partners om het traject verder richting te geven. De werking zelf bestaat uit gevarieerde vormingen rond maatschappelijke thema's, interactieve workshops, bedrijfsuitstappen, klussen bij lokale verenigingen... Ook de ontspannende activiteiten zijn een uitgelezen kans om aan sociale vaardigheden te werken. 

Het eindresultaat van een POT moet steeds zijn dat de jongere terug zijn traject binnen de school of binnen werk kan opnemen.


Vanaf 1 september 2019 wordt het POT vervangen door het innovatieve project Naadloos Flexibele Trajecten (NAFT), dat nog meer inzet op één-op-één begeleiding op maat. Hierover later meer. 

Regio's waar we actief zijn binnen POT:

POT Antwerpen:
Van Praetlei 173, Merksem

POT Nieuwpoort:
Ontmoetingsruimte d`Arke, Canadalaan 8